Microsoft istemci işletim sistemlerine dair her zaman bir önyargım olmuştur. Zira Microsoft firması Win98’den bu yana her başarılı işletim sisteminden sonra bir fiyasko yaşamış ve daha sonra toparlanmayı bilmiştir.
Bunu Windows Milenium ( ME) ve Vista işletim sistemlerinde görmemiz mümkün.
Şimdi başarılı bir işletim sisteminden sonra ( Windows 7) yeni bir işletim sistemi ile kullanıcılarına merhaba diyor.Microsoft firması Windows 7 ile 450 milyondan fazla satış rakamına ulaşmış bulunmasına rağmen, yeni ve mobilizasyon ( web3.0) özellikleri ön planda olan bir işletim sisteminin ön sürümünü yayımladı.
Windows 8 ile beraber gelen ve dikkatimi çeken özellikler şöyle ;
- Windows 8 ile beraber bir “uygulama merkezi” hayatımıza giriyor. Daha önce mobil uygulamalarda karşımıza çıkan bu uygulama merkezleri Windows 8 ile de kullanılmaya başlayacak. Geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamalar belli bir onay sisteminden geçtikten sonra uygulama merkezinden indirilebilecek.
Yukarıda da değindiğim gibi, web 3.0’ın hayatımıza giriyor olması Windows 8’i oldukça etkilemiş görünüyor. Açılış ekranı mobil cihazların arayüzüne çok benziyor. Tabiki istersek klasik arayüze dönüş yapabiliyoruz.
- Windows 8’de dikkat çeken bir diğer özellik ise daha önce xp’den Vista ya da Windows 7’ye geçerken yaşadığımız sıkıntıları yaşatmamayı taahhüt ediyor olmasıdır. Bildiğiniz gibi XP ile kullandığımız bir çok donanımı Windows 7 ile kullanamamış idik. Microsoft özellikle bu noktada çok dikkatli davrandığını iddia ediyor. Henüz fiziksel bir makinede deneyememiş olsam da, bu noktada Microsoft’a itimat etmek en doğrusu sanırım.
- Ayrıca ReFS dosya sistemi de 8 ie hayatımıza giriyor. ReFS ile ilgili bir makale yazacağım.
Umarım Microsoft bu işletim sistemi ile istediği başarıyı yakalar.
Yeri geldiğinde Windows 8 ‘i incelemeye devam edeceğim.
Kolay gelsin.