View Categories

Komut Satırı ( Terminal ) İle Çalışma

1 min read

Giriş
Linux grafiksel bir kullanıcı arayüzüne sahiptir ve Windows ve OSX gibi aşina olduğunuz diğer sistemlerdeki GUI’lere oldukça benzer şekilde çalışır. Bu eğitimde bunlara odaklanmayacağım çünkü bu kısmı muhtemelen kendi başınıza çözebileceğinizi düşünüyorum. Bu eğitim bunun yerine Bash çalıştıran komut satırına (terminal olarak da bilinir) odaklanacaktır.

Komut satırı ilginç bir canavardır ve daha önce kullanmadıysanız biraz ürkütücü olabilir. Endişelenmeyin, biraz pratikle yakında onu arkadaşınız olarak göreceksiniz. Bunu GUI’yi geride bırakmak olarak değil, ona ekleme yapmak olarak düşünün. GUI’yi tamamen terk edebilseniz de, çoğu insan masaüstünde başka bir pencere olarak bir komut satırı arayüzü açar (aslında istediğiniz kadar açık olabilir). Bu da bizim avantajımızdır çünkü aynı anda birkaç komut satırı açabilir ve her birinde farklı görevler yapabiliriz. Ayrıca bize uygun olduğunda kolayca GUI’ye geri dönebiliriz. Size en uygun kurulumu bulana kadar denemeler yapın. Örnek olarak ben genellikle 3 terminali açık tutarım: 1’inde çalışıyorum, diğeri yardımcı verileri getirmek için ve sonuncusu da Kılavuz sayfalarını görüntülemek için (daha sonra bunlara değineceğim).

Komut Satırı İle Çalışma
#

Komut satırı veya terminal, sisteme metin tabanlı bir arayüzdür. Komutları klavyede yazarak girebilirsiniz ve geri bildirim size benzer şekilde metin olarak verilecektir.
Komut satırı tipik olarak size bir komut istemi sunar. Siz yazdıkça, komut isteminden sonra görüntülenecektir. Çoğu zaman komutlar vereceksiniz. İşte bir örnek:

  1. ls -l /home/myayla
  2. total 3
  3. drwxr-xr-x  2 myayla users 4096 Mar 23 13:34 bin
  4. drwxr-xr-x 18 myayla users 4096 Feb 17 09:12 Documents
  5. drwxr-xr-x  2 myayla users 4096 May 05 17:25 public_html

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.