Bu yazımda, bir ERP/CRM/MRP/BPM ürünü olan Odoo ‘ya göz atacağız. Çok ciddi maliyetlere girerek sahip olduğunuz ERP veya diğer iş yazılımlarının yerine konumlandıracağınız bu ürünle neler yapabileceğinizi veya neleri yapamayacağınızı inceleyeceğiz.
Global veya yerel ölçekte satılan birçok ürünün yerine konumlandıracağınız bu yazılımın, aslında rakiplerine göre bazı alanlarda çok daha yetenekli olduğuna tanıklık edeceğiz.
Odoo, açık kaynak bir ERP ve iş çözümleri yazılımıdır.
Neden açık kaynak olduğunu vurguladığıma gelince; açık kaynak yazılımlar, geliştirme ve uyarlama konusunda kapalı kod yazılımlardan çok daha fazla esneklik ve avantaj sağlar. Ayrıca, hem güvenlik, hem de kararlı çalışma konusunda kapalı kod yazılımlara göre avantajlıdır.
Benim halen bilgisayarımda sık kullandığım açık kaynak yazılımlar şöyle :
Bu sitenin altyapsını oluşturan ve dünyada neredeyse %80 tüm sitelerin altyapısını oluşturan WordPress açık kaynak yazılımdır.
Dünyada sunucu pazarının neredeyse tamamını elinde bulunduran Linux açık kaynak işletim sistemidir.
Putty, 7z, Filezilla, DBeaver gibi günlük hayatta birçok açık kaynak yazılım kullanıyorum.
Bunların yanında birçok açık kaynak iş uygulamasını da sık sık kullanmaktayım.
Mesela Zabbix ( monitoring ) Proxmox ( Sanallaştırma ) platformlarının desteğini ve geliştirmesini ticari olarak sağlıyorum.
Açık kaynak yazılımlara tamamen bilgi eksikliğinden mesafeli yaklaşan kişiler için bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim. Zira şuan dünyada internet ve bilgisayar/sunucular üzerinde herkesin kullandığı ve dünyayı değiştirdiğine inandığımız birçok servis/yazılım da açık kaynaklıdır.
Önemli Not : Açık kaynak demek, bedava ürün değildir. Arkasında bir felsefesi olan, kullanırken karşılaşacağınız sorunları çözmek için mutlaka destek ve geliştirmesine de sahip olmanız gereken uygulamalardır.
Bu noktada Odoo’yu bana göre özel yapan ise şudur : “Basitlik”
ERP veya diğer iş yazılımlarının en büyük sorunu bana göre iş süreçlerini karmaşıklaştırması ya da kendisinin karmaşık olmasıdır. Odoo ise size basit ve temiz ekranlar sunar ama karmaşık yazılımların çıkardığı sonuçları da üretmeyi başarır.
Odoo :
Odoo An itibarı ile 12 milyondan fazla insan tarafından ve dünyanın birçok ülkesinde sıklıkla kullanılan, Python geliştirme dili ile yazılmış bir ERP / CRM / MRP ve BPM uygulamasıdır. Python bilen birinin çok kolay ek geliştirme yapabileceği bir platformdur. Ana şirketinde 2800 çalışanı ve dünya genelinde binlerce iş ortağı olan bir iş uygulamasıdır. Ayrıca Türkiye’de neredeyse 50’den fazla iş ortağı bulunan Odoo, tamamen TÜRKÇE’dir
Odoo ile ilgili soru ve sorunlarınız olursa beni aramaktan veya yazmaktan lütfen çekinmeyin.
Herhangi bir ücret/hizmet talebi olmadan tüm soru ve sorunlarınıza destek olabilirim
e-posta : ben@mehmeyayla.com
telefon : +90 542 590 44 00
Enterprise ve community olarak 2 farklı sürümü bulunan Odoo ERP’nin sürümler arası farklılıkları aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Community Vs Enterprise : Tıklayın
Öncelikle ifade etmeliyim ki, iki sürümde tamamen açık kaynak olarak dağıtılmakta ve dilediğiniz şekilde geliştirme yapabilirsiniz.
Enterprise sürümündeki özellikleri ( mobil app gibi ) almak için aylık düşük bir lisans bedeli ödemek durumundasınız. Fiyatların kesinlikle rekabetçi olduğundan emin olabilirsiniz.
Odoo iş ortağı firmaları tarafından yazılmış, Türkiye yerelleştirme paketi de bulunmaktadır. Ayrıca Odoo Belçika tarafından ( Yazılımın Ana Dağıtıcı ) Türkiye yerelleştirme çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğu bilgisini aldım. ( version 18’de tamamen yerelleştirme paketi hazır olacak )
Odoo gerçekten çok temiz bir kullanıcı arayüzüne ve geliştirme ortamına sahip. Aklınıza gelebilecek tüm iş çözümleriyle beraber gelen ürün tamamen web tabanlı ve aynı zamanda native mobil ( android ve IOS ) uygulaması da mevcut.
Odoo standart modüllerin yanında, birçok ticari yazılımda olmayan ve hiç olmayacak farklı modüllerle beraber de geliyor. Bunlar aslında hepsi birer bağımsız yazılım olabilecek kadar geniş ve gelişmiş yazılımlar. Ayrıca Odoo App Store ‘ işletmenizin ihtiyaçlarını karşılayacak mutlaka bir modül bulunmaktadır.
Odoo ile gelen bazı örnek modüller ise şöyle şöyle :
(Odoo yüzlerce farklı modülü bulunan bir platform,aşağıdaki modüller örnek amaçlı paylaşılmıştır)
Muhasebe :
Odoo, yerleşik muhasebe modülü bulunmaktadır. Ayrıca yerel muhasebe uygulamalarını destekler ( beyanlar, çek,senet,amortisman, e-belgeler )
Satış&Satınalma :
Odoo’da satış ve satınalma süreçlerinizi uçtan uca yönetebileceğiniz modüller bulunmaktadır.
Stok Yönetimi :
Odoo’da çok kapsamlı stok yönetimi de bulunmaktadır.
WebSite: kurumunuza özel web sitesi hazırlama aracı otomasyon sisteminizle entegre şekilde çalışır.
Web sitenizi oluşturmak için herhangi bir ek altyapı veya geliştiriciye ihtiyacınız yok, tut, sürükle, bırak yöntemi ile low code harika bir web sitesi yapabilirsiniz. Kendi web portalınızı ne kadar kolay olduğunu görmek için Odoo’yu incelemenizi öneririm.
E-Ticaret Portalı : Yine herhangi bir entegrasyona gerek olmadan otomasyonunuzla entegre çalışan bir e-ticaret uygulaması harika olmaz mıydı?
Odoo ile hazırlanmış örnek bir e-ticaret sayfasına bakar mısınız? Ne kadar temiz görünüyor değil mi?
CRM : CRM için küçük ve orta ölçekteki işletmelerin tüm ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilir.
Satış Noktası ( POS ) Ekranı:
Odoo aynı zamanda size bir POS ekranı sunar. Marketler, restaurantlar gibi sıcak satış yapan işletmeler için ek bir yazılım ihtiyacı yoktur. Bu ekran stok ile entegre çalışır.
Kiralama Modülü : Araç ya da emlak kiralayanlar için yazılmış bir modüldür. Bu tipte çalışan işletmeler için oldukça yeterli bir uygulama. Kiralama ürünlerinizin sözleşmeleri, periyotları, fatura ve diğer tüm işlemlerini kolayca yönetebilirsiniz.
PLM ( Ürün Yaşam Döngüsü ) Modülü : Ürün yaşam döngüsü birçok ticari yazılımda olmayan bir üründür. PLM basitçe, bir ürünün hammaddesinden üretimine ve tüketilip imha edilmesine dek bütün süreçlerini yönetmeye odaklanmış bir modüldür.
Online Randevu Sistemi : Randevu ile çalışan bir spor salonu ya da dişçi olabilirsiniz. Ya da online randevu ile çalışan bir restaurant. Bu ürün müşterilerinizin online randevu almasını ve bu randevuların otomasyonunuzla (takvim vs…) entegre çalışmasını sağlar
harika değil mi?
Saha Servisi : İşte harika bir modül daha… Müşterilerinize saha servisi veren bir işletmeyseniz Odoo ile bunu yönetebilirsiniz.
Örneğin bir beyaz eşya servisi, ya da araç servisi gibi…
Proje Yönetimi : Proje bazlı çalışan bir inşaat firması mısınız? işte bu ürün tam size göre, her projeniz için stok, gelir, gider takibini proje bazlı takip edebilirsiniz.
Businnes Intelligence ( BI ) Raporlama Ekranları :
Odoo size Power BI gibi harika arayüzler hazırlamanıza olanak tanıyan BI araları sunar.
Üretim Yönetimi :
MRP + MES + PLM + Kalite + Atölye + Bakım hepsi tek noktada… Odoo size üretiminizi kontrol etmeniz için harika bir araçlar bütünü sunar.
Filo Yönetimi :
Şirketinizde sahip olduğunuz ve bakım/onarımlarını, sözleşme ve sigortalarını takip edeceğiniz bir çözüme mi ihtiyacınız var. Odoo bunu da yapmış.
Belge Yönetimi :
ERP’niz üzerinde çok gelişmiş bie döküman yönetim sistemine mi ihtiyacınız var? Odoo bunu da sunuyor.
Bunun yanında yine standart modüller: IK, Pazarlama ve Otomasyon, BPM, Yardım Masası (Ticket), İzin Yönetimi, Sosyal Medya Takibi ve Yönetimi, Anket, Zaman Planlaması, VOIP Telefonlarınızın Entegrasyonu, Geliştirici Stüdyosu gibi ek modüllerin yanında iş ortağı firmaların yazdığı binlerce farklı modül de bulunmaktadır.
Odoo’nun birçok ticari yazılımın çok ötesinde ek özellikler sunduğu açık ama bazı özellikleri community ( lisans ücreti ödemeden ) sürümünde maalesef Mobile APP ( android,ios) bulunmuyor.
Yine bunun için resmi olmayan iş ortaklarının yazdığı çeşitli bedava uygulamalar var. Bu da aslında ekosistemin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Bence Odoo’ya bir şans verin.
Mail : ben@mehmetyayla.com
Tel : 0090 542 590 44 00