Ülkemizde yapılan tüm erp projelerin başarı oranının yalnızca %30 civarında olduğunu biliyor muydunuz?
Arkasında onca emek, zaman ve paranın olduğu diğer %70 proje neden başarısız oldu?
Proje başarısı nedir, bir projeyi nasıl başarısız proje olarak adlandırırız bunu biraz irdeleyelim.
Öncelikle başarı ve başarısızlık nedir bunu tanımlayarak başlayalım :
ERP projesine başlamadan önce her departman kendi verisini tutuyordu. Bu veriler çoğunlukla excel’lerde tutuluyordu, bazen yanlışlıkla siliniyor, aşırı büyüyen exceller açılmıyor, birbirinden habersiz iki kişi veriyi farklı şekilde değiştirebiliyordu. Hatta her departmanın aynı veri için farklı kayıtları vardı. Örneğin bir müşteri için hem satış, hem de muhasebe departmanında ayrı kayıtlar vardı. Bu kayıtlar da birbirini tutmuyordu. Muhasebe’deki stok miktarı ile, depo bölümünün elindeki stok verisi farklıydı. Net stok için sayım yapmanız gerekiyordu. Ya da her departman kendi sorununu çözmek için farklı yazılımlar kullanıyor ama bunları konsolide etmek oldukça zor oluyordu…
Örnek ve sorunlar sayısız biçimde çoğaltılabilir.
Bu sorunlara çözüm bulmak için bir ERP projesi yapmaya karar verdiniz.
Amacınız veriyi tekilleştirmekti, aynı işi farklı departmanların bağımsız olarak yapmasını engellemekti. Bu yolla belkide zaman, personel ve para tasarrufu yapmaktı. Doğru rapor almak ve bu raporları karar süreçlerinize destek olarak kullanmaktı. Yine risk ve planlamanızı bu veriler ışığında yapmaktı.
Yine bu amaçlar da sayısız biçimde çoğaltılabilir.
Aslında yukarıdaki iki paragrafta başarılı ve başarısız projenin tanımını da yapmış olduk.
Örneklerle açıklamaya çalıştığım sorunlarınıza çare bulabiliyorsanız başarılı bir proje yapmış sayılırsınız. Günün sonunda yine başlangıç noktasına dönmüşseniz maalesef başarısız bir proje yaptınız.
Peki proje neden başarısız oldu?
1- ERP projesine/yazılımına çok fazla anlam yüklediniz :
Pahalı ve marka bir yazılım alıp, çok fazla efor ödediğinizde bütün sorunlarınızın kendiliğinden çözüleceği yanılgısına girdiniz.
Oysa hiçbir yazılım sizin sorunlarınızı tek başına çözemez. Bu yazılım piyasada çok fazla bilinen, çok uluslu firmalar tarafından kullanılan ve çok “pahalı” bir yazılım olsa da… Hatta ihtiyacınıza uygun bir yazılım seçmediniz, yazılımın size sunabilecekleri ile sizin beklentileriniz örtüşmüyor.
2- Yönetim projeyi çok fazla önemsemedi ve personele delege etti :
Yönetim; yazılımı alırım, proje sürecini onaylarım ve proje canlıya alındığında rapor isterim diye düşündü. Oysa ERP süreçleri sancılı, ağrılı ve zordur. Bu zorlu süreçlerin yönetimin desteği olmadan aşılması oldukça zordu. Her zorluk personelin gardını ve motivasyounu düşürdü.
3- Personel projeyi yeterince sahiplenmedi :
Proje başarısındaki en önemli etkenlerden biri personelin projeyi benimsemesi ve katkı sağlamasıdır. Eğer personel işin ucundan tutmuyorsa, sadece yönetim baskısı ile ya da proje grubunun ittirmesiyle katkı sağlamaya çalışıyorsa proje başarısı oldukça etkilenecektir. Personeli, proje başarısına inandırmadınız, karar süreçlerinde bulunmasına izin vermediniz, önüne bir yazılım koyup sadece istenilen işleri yapmasını istediniz. Bu tarz bir proje yönetimi, başarılı olamazdı ve olamadı da…
4- Yanlış yazılım ve iş ortağı seçimi:
Sektörünüzde faaliyet gösteren birkaç yere hangi yazılımla proje yaptığını sordunuz, sağdan soldan basından duyduklarınız da zaten cebinizdeydi. Yazılımın amaçlarınıza uygun olup olmadığını çok fazla analiz etmeden alım yaptınız. Daha da ötesi sizi hiç anlamayan bir danışman projeye atandı. “Sonuç = Fail “
Yapılan tüm projelerin neden ezici bir çoğunluğu başarısız olur ve bunların en önemli nedenlerini yaşadıklarım ve gördüklerim ışığında sıralamaya çalıştım. Şüphesiz, projenin ekonomik idamesinin zor olması, danışman değişikliği vs gibi ufak tefek nedenler de projenin başarısını etkileyen faktörler olarak sıralanabilir ama yukarıda bahsettiğim 4 temel nedene odaklanılırsa projenin başarı şansı hayli yüksek olacaktır
Okuduğunuz için teşekkür ederim.